Новината бе публикувана на страниците на сп. Нейчър.  Макар че изследователите

...
Новината бе публикувана на страниците на сп. Нейчър. 
Макар че изследователите
Коментари Харесай

Джеймс Уеб направи открития, които преобръщат представите ни за еволюцията на Вселената!

Новината бе оповестена на страниците на сп. Нейчър. 

Макар че откривателите знаеха, че тъй като “Джеймс Уеб ” работи в инфрачервената област на електромагнитния набор и заради това ще открие далечни, ранни галактики, изместени към този диапазон, те се изненадаха от огромния им брой. 

“Едва ли може да се откри някакво празно място в далечната Вселена, където да няма нищо ”, оповестява Джейхан Карталтепе от Университета в Рочестър. До този миг телескопът е повърдил 44 ранни, до неотдавна незнайни галактики, които се простират до 300 милиона години след Големия гърмеж. 

Не единствено броят шокира учените, само че и структурата им. Оказва се, че първичните галактики са доста по-добре структурирани, в сравнение с се смяташе преди. Посредством телескопа “Хъбъл ” астрономите бяха заключили, че ранните галактики имат по-неправилни форми в съпоставяне със прилежащите, близкоразположени до Млечния път галактики, които заемат верни форми, да вземем за пример диск. Но наблюденията на “Джеймс Уеб ” удостоверяват, че има 10 пъти повече първоначални дисковидни галактики, в сравнение с се предполагаше.

“С резолюцията на “Джеймс Уеб ” ние съумяваме да забележим, че галактиките са почнали да образуват дискове доста по-рано, в сравнение с си мислехме ”, оповестява Алисън Къркпатрик от Университета в Канзас. Това е проблем, защото опонира на теориите за галактичната еволюция. “Ще се наложи да разбираем това нещо ”, споделя тя. 

Друго проучване въз основата на “Джеймс Уеб ” открива, че солидните галактики са се образували по-рано от предстоящото. Екип, управителен от Иво Лабе, откривател от Технологичния университет Суинбърн, твърди, че са открити седем солидни галактики в полето CEERS с алено отместване сред 7 и 10. “Ние заключаваме, че централните райони на най-малко някои от тези солидни галактики към този момент са съществували 500 години след Големия гърмеж и солидното галактично формиране е почнало извънредно рано в историята на Вселената ”, безапелационни са учените.

Спектроскопските разбори на отдалечените галактики с алено отместване, по-голямо от 5, доведоха до друга огромна изненада – оказа се, че те са богати на детайли като О2. Астрономите имаха вяра, че процесите на химично обогатяване, по време на които звездите сливат водород и хелий, с цел да се получат по-тежките детайли, са лишили доста време. Но откритието, че такива детайли се срещат и в ранните галактики, води до преосмислянето на познанията ни за скоростта на звездообразуване.

“Джеймс Уеб ” прекатурва визиите ни и за по-късната еволюция. Телескопът се е заел с изследването на така наречен “космическо пладне ” – това е интервалът, настъпил към 3 милиарда години след Големия гърмеж, когато се счита, че Вселената е била в пика на своето звездообразуване. Рен Суес от Калифорнийския университет “Санта Круз ” е сравнил фотоси на галактики от “Хъбъл ” с такива на “Джеймс Уеб ”. Оказва се, че в инфрачервената област галактиките наподобяват по-малки спрямо това, което се следи във забележимата област от “Хъбъл ”. Преди астрономите си мислеха, че галактиките стартират съществуването си с дребен размер и порастват с течение на времето, само че откритията от “Джеймс Уеб ” разкриват, че телескопът “Хъбъл ” не е могъл да огледа към цялостната картина и евентуално развиването на една вселена е по-сложно.

Макар че задачата на галактическия телескоп на НАСА “Джеймс Уеб ” занапред стартира, учените са наясно – ще би трябвало да трансформират доста от възгледите си. “Понякога се разсънвам в три часа през нощта и се чудя дали всичко, с което съм се занимавала, не е било неправилно ”, споделя Къркпатрик. 

{fcomment} 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР